Emocionalno zlostavljanje

Ako te neko konstantno ponižava, vrijeđa, viče na tebe, podcenjuje, verbalno napada, okrivljuje ili čini tako da se osjećaš loše, radi se o emocionalnom zlostavljanju. To je pogrešno, čak i ako ti to neko ne čini namjerno. Može te izložiti stresu, stvoriti osjećaj straha i uznemirenosti.

Šta je emocionalno zlostavljanje?

Emocionalno zlostavljanje se dešava kada se neka osoba redovno odnosi ružno prema tebi. To može biti neko koga ti voliš, neko ko se brine o tebi ili neko sa kim često provodiš vrijeme. Možda ćeš se naći u situaciji kako brineš da li ćeš uspjeti da zadovoljiš sve njegove/njene potrebe ili zahtjeve, kao i to da ga/je što duže zadržiš u dobrom raspoloženju.

Emocionalno zlostavljanje je kad neko:

 • te naziva raznim pogrdnim imenima, konstantno se dere na tebe, čak i ako nisi učionio/la ništa loše
 • te ponižava ili ti kaže kako nisi dovoljno dobar/a
 • te ignoriše ili te isključuje iz raznih aktivnosti
 • ti kaže nešto ili uradi nešto zbog čega ćeš se osjećati loše
 • te odguruje od sebe, ili čini tako da se ne osjećaš dijelom svoje porodice
 • te pokušava kontrolisati ili vrši pritisak na tebe
 • te tretira drugačije od tvojih sestara ili braće
 • te dovodi u nezgodne i opasne situacije
 • je agresivan i nasilan prema drugim članovima tvoje porodice a tebe tjera da svjedočiš tome
 • ti ne dozvoljava da imaš prijatelje.

Šta možeš da uradiš ako si emocionalno zlostavljan?

Možeš da kažeš nekome

Ako neko vrši emocionalno nasilje nad tobom, moglo bi ti pomoći da kažeš nekome o tome šta ti se dešava. Ako imaš neku odraslu osobu od povjerenje, možeš da se njoj obratiš. Možeš da nazoveš Plavi telefon 080 05 03 05. Nama je stalo do tebe i želimo da te saslušamo i pomognemo ti da prebrodiš situaciju u kojoj se nalaziš.

Možeš da napišeš pismo

Ako ti je teško da pričaš o tome, možeš da napišeš pismo odrasloj osobi kojoj vjeruješ i da joj napišeš šta je to što proživljavaš i kako se osjećaš i da joj daš pismo. Možeš i u pismu da tražiš da ti odgovori na isti način ako ti je u tom momentu taj način prihvatljiviji.

Možeš da napišeš e-mail Plavom telefonu.

Možeš da vodiš „dnevnik“ o nasilju

Možeš da vodiš „dnevnik“, snimajući i/ili zapisujući šta se dogodilo i kada i onda da to pokažeš odrasloj osobi kojoj vjeruješ. Osoba koja vrši nasilje može da bude prijatelj, roditelj, član porodice, nastavnik ili neko drugi.

Možeš da kontaktiraš Centar za socijalni rad

Centar za socijalni rad je javna služba, organizovana kao ustanova socijalne zaštite, koja je usmjerena na obezbjeđivanje socijalne sigurnosti ljudi kao i pružanju socijalnih usluga ljudima u stanju socijalne potrebe. Oni nisu dio Plavog telefona. Neka djeca (ili odrasli) odluče da kontaktiraju Centar za socijalni rad kako bi pomogli sebi ili svojoj porodici. Ako razmišljaš o tome da kontaktiraš Centar za socijalni rad možeš to da uradis sam/a ili možeš da nazoveš Plavi telefon da saznaš više o tome kako ti oni mogu pomoći. Ako želiš i Plavi telefon može da uputi poziv Centru za socijalni rad u tvoje ime ili anonimno.

Ko može da vrši emocionalno zlostavljanje?

Emocionalno zlostavljanje može vršiti:

 • Roditelji ili staratelji
 • Braća i/ili sestre
 • Drugi članovi tvoje porodice ili familije
 • Osobe tvog uzrasta, prijatelji, drugari ili drugarice iz razreda, momak ili djevojka
 • Osoba sa kojom provodiš dio svog vremena, npr učitelj.

Nekada je teško prepoznati da li te neko emocionalno zlostavlja. Ako misliš da se nad tobom vrši emocionalno nasilje možeš da pozoveš Plavi telefon.

Da li je moja krivica što se nada mnom vrši emocionalno nasilje?

NE. Niko nema prava da te emocionalno zlostavlja. Ponekad će se osoba koja vrši emocionalno nasilje nad tobom potruditi da ti dokaže kako je to zapravo tvoja krivica. Tako bi i ujedno pokušala da te spriječi da potražiš pomoć. Ne, ti ne treba da trpiš zlostavljanje koje se vrši nad tobom. Osoba koja te zlostavlja je ta koja treba da promijeni ponašanje prema tebi.

Ponekad osobe koje pričaju sa volonterima Plavog telefona nisu ni svjesni da se nad njima zapravo vrši emocionalno nasilje i da je to pogrešno. To je možda zato što su oni navikli na tu vrstu ponašanja i njima to djeluje normalno. Ti zaslužuješ da se prema tebi ophode sa poštovanjem!

Facebook