Pubertet za djevojčice

Pubertetom se naziva period između 11-e i 15-e godine života. Kod djevojčica počinje nešto ranije nego kod dječaka. Za to vrijeme, tijelo se oblikuje, dešavaju se mnoge fizičke, psihičke i hormonalne promjene. Najkraće rečeno, u pubertetu se tvoje tijelo započinje spremati za ulogu mlade žene.

Prvi znaci puberteta obično su pojava bubuljica, stidnih dlačica i sl. Negdje oko dvije godine nakon prvih znakova puberteta, pojavljuje se prva menstruacija, iako se ovo razlikuje od osobe do osobe. Dakle, ako si već dobila svoju prvu menstruaciju, nalaziš se u pubertetu. Vjerovatno se pitaš šta te još očekuje? Primjetila si da tvoje tijelo mijenja oblik. Sada su kukovi malo izraženiji, a vjerovatno ti se čini da su ti se visina i težina malo povećale. To je sasvim normalno, i znači da se tvoje tijelo pravilno razvija. Takođe, prsa počinju da ti se razvijaju i počinju da ti rastu grudi. Još jedan znak da si sada mlada žena. Tvoje tijelo će početi da poprima strukturu ženskog tijela. Ako jedva čekaš da odrasteš, onda će ti biti drago da čuješ da se nalaziš upravo na pola puta od djevojčice do odrasle žene.

Kakve se sve promene tokom puberteta događaju? – bubuljice i mitiseri

Vjerujem da si se mnogo puta zapitala zbog čega se ta bubuljica pojavila baš na sredini tvog lica i da ti djeluje da je to najizražajnije na tebi. Ali nemoj da se brineš. Kao što sam već rekla, to je prvi znak da ulaziš u pubertet. Ono što je odlično jeste da su bubuljice najčešće karakteristične samo za doba puberteta. To ne znači da ti se više neće pojavljivati, ali kada pubertet prođe, tvoje lice će ponovo biti čisto i bez nepravilnosti. Ono što možeš da uradiš jeste da potražiš sredstvo za čišćenje lica. Možeš da ga kupiš u apoteci, prodavnicama kozmetike ili većim marketima. Zamoli mamu, sestru, prijateljicu ili bilo koga sa kim se osjećaš prijatno da ti pomognu pri izboru onog koji će ti odgovarati. U prodavnicama kozmetike obično rade djevojke koje su upoznate sa kvalitetom proizvoda i mogu ti pomoći da izabereš ono koje će ti odgovarati. S' obzirom da postoji mnogo brendova, sigurna sam da ćeš naći onaj koji odgovara tvom budžetu. Nećeš pogriješiti i ako za čišćenje lica budeš koristila sapun i vodu, samo povedi računa da su u pitanju blagi sapuni poput onoga za bebe. Svako veče prije spavanja čisti lice i to je najbolji način da vodiš računa o higijeni svog lica. I još jedan veoma važan savjet! Ne cijedi bubuljice. Iako te mnogo nerviraju, cijeđenjem ćeš vjerovatno samo pogoršati situaciju, a možeš napraviti i ožiljak koji će zasigurno izgledati gore od bubuljice koja će uskoro proći. Strpi se i sve će biti u redu.

Kakve se sve promene tokom puberteta događaju? – stidne i druge dlačice

Stidne dlačice pojaviće se na tvojim intimnim dijelovima, ispod pazuha, na nogama ali i na licu. Nema medicinskog pravila, odnosno podatka da nije zdravo uklanjati ove dlačice. Dakle, ukoliko želiš i ne osjećaš se prijatno, postoje brojni načini da ih ukloniš, posebno na nogama i ispod pazuha, kao što su depilacija voskom, brijanje, depilacija kremama i sl. Prije nego što se odlučiš na ovaj korak, porazgovaraj sa roditeljima kako bi vidjela šta oni misle, i dobila njihovo odobrenje.

Još jedan savjet zlata vrijedan. Ukoliko ti tvoje obrve sada izgledaju neobičajeno i pomalo pregusto, u redu je da ih počupaš. Međutim, prije nego što uzmeš pincetu u ruke, predlažem ti da razmisliš da posjetiš kozmetičara. Cijena čupanja obrva je veoma povoljna, uglavnom košta oko 3 KM, a kozmetičarka će znati kako da počupa obrve tako da one odgovaraju tvom obliku lica. Nakon što ih ona počupa, neka ti objasni kako da ih sama održavaš. Pored toga, na internetu ( posebno na youtube-u ) postoje mnogi tutorijali i uputstva koja ti mogu biti od koristi.

Kakve se sve promene tokom puberteta događaju? – Menstruacija

Menstruacija je mjesečno krvarenje do kojeg dolazi pod utjecajem žlijezda s unutrašnjim lučenjem, pri čemu se sluznica maternice koja je bogata krvnim žilama svaki mjesec priprema za prihvatenje oplođenog jajašca i ako se to dogodi dolazi do trudnoće, u protivnom sluznica "odumire" i izbacuje se krvarenjem. Krvarenje je posljednja faza menstrualnog ciklusa čije je prosječno trajanje 28 dana, a prvi dan se računa od početka krvarenja.

Menstruacija je prirodna i zdrava pojava.

Mnogo puta menstuacije znaju biti bolne. Najčešće su propraćene grčevima podno stomaka koji se javljaju nekoliko dana pred menstruaciju. Kada osjetiš da te boli stomak, olakšaj sebi. Skuhaj neki čaj, lezi u udoban položaj i utopli se. Ponekad prija da staviš flašu tople vode na dio stomaka koji te boli. Ukoliko su tvoje mestruacije pretjerano bolne, preporučujem ti da porazgovaraš sa nekim o tome. Veoma je važno da održavaš higijenu, koja podrazumijeva redovno tuširanje i mijenjanje uložaka. Mestruacija je sasvim normalan dio tvog života i odrastanja, i ne treba da je se stidiš. Budi slobodna da razgovaraš o tome, posebno sa ženama i djevojkama u tvom okruženju.

Kakve se sve promene tokom puberteta događaju? – Znojenje i higijena

U pubertetu dolazi do povećanja hormona u tvom tijelu, koji će izazvati mnoge promjene, poput povećanja znojenja. Zbog toga je veoma važno redovno održavanje higijene, odnosno tuširanje i kupanje. Dobro bi bilo da se tuširaš svakog ili svakog drugog dana, ukoliko imaš uslove za to. Neki ljudi vole da se tuširaju ujutro, kada se probude, dok drugi obično završavaju dan tuširanjem pred spavanje.

Ako nemaš gdje, možeš pokvašenom krpom da obrišeš dijelove tijela koji se posebno znoje, odnosno ispod pazuha, ispod grudi, intimne dijelove i sl. Ako si primjetila da su se počeli javljati neugodni mirisi, možeš razmotriti da počneš koristiti dezedorans. Ovo takođe možeš da kupiš u apoteci, prodavnici kozmetike ili u marketima. Odaberi onaj koji ti se najviše dopada. Ako ne, onda još uvijek nema potrebe. Vjerovatno ti se i kosa masti i prlja malo više nego ranije, te je važno da počneš češće da je pereš. Pronađi rutinu koja ti odgovaram, jednom ili dva- tri puta sedmično, to uglavnom zavisi od toga kakva je tvoja kosa. Važno je da znaš da je svako tijelo drugačije. Prati kako tvoje tijelo reaguje i kako se mijenja kako bi mogla da utvrdiš rutinu koja ti odgovara.

Sa kim da popričam o pubertetu?

Vjerujem da će biti situacija kada ćeš htjeti da porazgovaraš sa nekim, kada će ti biti potreban savjet ili samo podrška neke drage osobe. U svojim najbližima možeš potražiti oslonac. Tvoja majka, sestra ili tetka takođe su prošle kroz ovaj period i imaju iskustva koja bi možda podijelila sa tobom. Ne treba da se stidiš. Tvoje prijateljice prolaze kroz slične situacije kao ti, možete jedna drugoj biti velika podrška. Možda ćeš mnogo puta biti zabrinuta ili zbunjena, i zbog toga se ne stidi da postaviš pitanje ili zatražiš neko objašnjenje. Pored toga, uvijek možeš da se obratiš i Plavom telefonu, ako ti treba neki savjet, podrška ili ako bi htjela o bilo čemu da razgovaraš. Broj Plavog telefona je : 0800 50 305

Facebook