Kontracepcija

Kontracepcija se koristi za opisivanje različitih načina sprječavanja trudnoće ili spolno prenosivih infekcija (SPI).

Stupanje u seksualne odnose je veliki korak i može biti lijepo iskustvo za oba partnera. Da bi tako i ostalo, važno je da znaš na koji način da sačuvaš sebe i svog partnera i kako da se postaviš prema pitanju zaštite u seksualnim odnosima.

Važno je da znaš da si odgovoran/na za vlastite postupke i da preuzimaš odgovornost koju sa sobom nosi stupanje u seksualne odnose. Kada se kaže odgovornost prvenstveno se misli na zaštitu koju treba da koristiš da bi tvoj seks bio bezbjedan. Djevojke bi trebale da znaju da svakim seksualnim odnosom mogu da zatrudne, bez obzira da li je prvi seksualni odnos ili ne. Oba partnera mogu da se zaraze spolno prenosivim bolestima ukoliko se ne čuvaju. Niko ti ne može reći da postoji 100 % zaštita ali svakako postoje zaštite koje mogu u velikim procentima da spriječe neželjene poslijedice.

Koje vrste kondoma postoje i kako se koriste?

Postoje kondomi i za žene i muškarce, i kupuju se u apotekama. Veoma je važno da ih kupiš u apoteci, jer oni iz trgovine ili sa trafike mogu biti stari, nefunkcionalni i sa istečenim rokom trajanja.

Muški kondom se koristi na sledeći način: Prije otvaranja potisni kondom u jedan kraj kesice. Otvori kesicu, pazeći da noktima ne oštetiš kondom. Stavi kondom na penis u erekciji, vodeći računa da istisneš vazduh iz spremnika na vrhu kondoma da ne bi došlo do pucanja zbog pritiska. Navuci kondom do korjena penisa. Nakon ejakulacije, a prije pada erekcije, obuhvati kondom pri dnu i skini ga sa penisa pazeći da se ejakulat ne izlije. Kondom zaveži i baci u kantu za smeće.

Ženski kondom je malo drugačiji, ali nije komplikovano: Kondom nakon vađenja iz kesice protrljaj da se lubrikant ravnomjerno rasporedi. Stisni unutrašnji prsten i stavi ga u vaginu i potisni prstom prema grliću maternice, pazeći da se ne uvije. Nakon odnosa, pazeći da se ejakulat ne izlije, izvadi kondom i bacii ga u smeće.

Kontracepcijske pilule za žene.

Ovo jeste jedna vrsta zaštite vezane za trudnoću, ali svakako nije zaštita od polno prenosivih bolesti. Pilule nikako ne biste trebali uzimati ''na svoju ruku'' bez konsultacije sa ginekologom. To je hormonska tableta koju vam treba preporučiti ginekolog nakon pregleda i utvrđivanja uslova za njeno korištenje. Svaki organizam je drugačiji, te svako drugačije djeluje na hormone, tako da pri korištenju ovog vida zaštite treba da budeš oprezna i koristiš ga samo uz saglasnost tvog ljekara.

Uz pilule obavezno trebaš da koristiš kondome.

Kontraceptivna pilula za žene ''za dan poslije''.

Kod ove pilule, kao i kod kontracepcijskih pilula, trebaš biti oprezna. Ovo nije tableta koju bi trebala otići da kupiš sama u apoteku bez konsultacije doktora. Tableta za dan poslije je ''hormonska bomba'' za tvoj organizam, te je svakako trebaš uzeti uz konsultaciju sa ginekologom. Ovo je pilula koja se pije poslije odnosa gdje nisi sigurna da li je kondom pukao ili je partnerova sjemena tekućina iscurila u tvoju maternicu. Ova tableta se treba popiti u roku od 72 sata od snošaja.

Da li se mogu zaštiti ako se odmah nakon seksa okupam?

Česta je zabluda da ukoliko imaš nezaštićen odnos te se poslije njega okupaš da ne postoji šansa da zatrudniš ili da se zaraziš. Ovo je jedna od onih zabluda u koje nikako ne smiješ da vjeruješ jer voda samo pospješuje protok spermatozoida da tvojih jajnih ćeija, dok bakterijama i ostalim bolestima voda ne može baš ništa.

Moj momak ne želi da koristi kondom zato što kaže da je osjećaj potpuno drugačiji i da mnogo manje osjeća , da li je to tačno?

Može se imati drugačiji osjećaj tokom seksa kada se koristi kondom ali sada se mogu kupiti različite vrste kondoma, kao što je ekstra tanak, rebrasti, sa ukusima i još mnogi drugih različitih, koji omogućavaju različite osećaje i koji potpomažu da seksualni odnos sa njima bude što ljepši. Važno je da svi oni rade posao štiteći vas od spolno prenosivih bolesti i zatrudnjivanja ukoliko ne želiš da zatrudniš.

Facebook