Seksualni odnos

Seks i sve teme vezane za njega su i dalje često tabu teme u našem društvu. Seks je shvaćen kao odnos između dvoje ljudi koji su na to pristali vlastitom voljom i željom.

Kada početi?

Sve češće se postavlja pitanje kada početi? Koliko god neko mislio da ima odgovor na ovo pitanje-u zabludi je. Tvoje godine ne moraju da budu glavni preduslov za stupanje u seksualne odnose jer se svaka osoba razvija drugačije, i psihički i fizički. Nekada se ta granica odnosila na 18 godina i sticanje punoljetstva. Smatra se da se do 18-e godine mlada osoba razvije dovoljno da bi fizički mogla da stupi u seksualne odnose, a da to nema kasnijih posljedica na reproduktivne organe i uopšteno zdravstveno stanje. Takodje 18-a godina je godina kada sam preuzimaš odgovornost za svoje postupke i odluke jer svaki seksualni odnos zahtjeva veliku dozu odgovornosti. Međutim, danas su te granice pomjerene. U seksualni odnos djevojčice ne bi trebalo da stupe prije prve menstruacije.

Da li da o tome razgovaram sa nekim iz svoje okoline?

Već pri samoj pomisli na seks i javljanju te prve želje za seksom, bilo bi dobro da porazgovaraš sa svojim roditeljima ili starijim bratom, sestrom, ako ih imaš.

Često smo puni predrasuda prema našim najbližima, kako nas neće razumjeti, kako će nas osuditi, ali veliki broj roditelja iznenadiće vas prijatno koliko su otvoreni i spremni sa vama da razgovaraju na ovu temu. Razgovorom sa odraslom osobom možeš na vrijeme zaštititi sebe i svog partnera i saznati odgovore na pitanja koja te zanimaju a nemaš način da dođeš do njih. Ako ipak ne možeš o tome da razgovaraš sa roditeljima ili nekom bliskom, starijom osobom, možeš da pozoveš Plavi telefon i da pitaš sve ono što te zanima.

Ti odlučuješ!

Dvoje mladih mogu biti u emotivnoj vezi koja ne uključuje nikakve seksualne odnose. U današnjem modernom vremenu, mladi koji nisu upražnjavali seksualne odnose, veoma često mogu biti predmet ismijavanja u društvu, što ponekad može da izazove određenu nesigurnost i averziju prema samom seksu. Međutim, iako te društvo u neku ruku ''pritišće'' ne bi trebalo da poklekneš i da iz tih razloga odlučiš da nekom daš sebe na taj način, jer je to samo tvoje tijelo, tvoja odluka i tvoj život i ti odlučuješ kada ćeš uraditi nešto, te je stoga vrlo bitno da stojiš iza svoje odluke.

Seksualni čin treba da je dogovor između dva partnera, ili dvije osobe koje to žele. Razgovaraj sa partnerom o tome, slušanje tuđih emocija i potreba, važan su aspekt zdrave seksualne veze. Ono što bi trebalo da ti bude jedna od vodilja, ako prvi put stupaš u seksualni odnos, je želja za istim. Sa svojim partnerom ili partnerkom razgovaraj i prije samog čina i nakon njega. Razgovor često djeluje oslobađajuće. Treba da podijelite, ukoliko to zaista želite, svaku emociju koju ste osjetili prilikom tog čina a i prije njega. Razgovarajte obostrano o vlastitim željama, potrebama, jer ćete se na taj način još bolje upoznati.

U redu je da kažeš NE!

Ukoliko u nekom trenutku osjetiš da ne želiš da to uradiš, sasvim je u redu da kažeš STOP.

Imaš uvijek pravo reći NE, pa makar to bilo u trenutku potpunog seksualnog zanosa.

Seks treba da je dobrovoljan i da su obe strane pristale na njega. Na taj način seks će zaista biti nešto u čemu bi trebalo da uživaju oba partnera.

Često razmišljam o seksu, da li je to normalno?

Normalno je da imaš seksualne misli i osećanja, pogotovo tokom puberteta kada tvoje telo prolazi kroz različite promjene. Može biti zbunjujuće i čudno na početku ali svakako nije nešto neobično i neuobičajeno. Tvoji osećaji će se umiriti nakon nekog vremena, kad se tvoje tijelo navikne na promjene. Više o ovoj temi možeš da saznaš u dijelu Pubertet za djevojčice i Pubertet za dječake.

Imam strah od stupanja u seksualni odnos, da li je sa mnom sve u redu?

Sasvim je normalno brinuti se kad je prvi seksualni odnos u pitanju, jer to zaista jeste veliki korak koji trebaš da napraviš. Važno je čvrsto stajati iza donesene odluke, kakva god ona bila.

Ukoliko osjećaš nesigurnost u vezi toga da li želiš da imaš seks ili ne sa nekim i ako se osjećaš neprijatno u vezi sa tim da stupiš u seksualni odnos, onda to vjerovatno znači da nije pravo vrijeme za tebe.

Evo nekih pogrešnih razloga za stupanje u seksualni odnos:

  • Misliš da će ti pomoći da se osjećaš odraslo
  • Tvoje društvo se hvali sa tim da su već imali seksualni odnos, a ti ne želiš da budeš izuzetak
  • Brine te šta će se dogoditi ako odbiješ
  • Neko vrši pritisak na tebe da to uradiš
  • Samo želiš nekoga da te voli

Šta je to kontracepcija i zašto bi trebalo da je koristim?

Kontracepcija se koristi za opisivanje različitih načina sprječavanja trudnoće ili spolno prenosivih infekcija.

Ne znaju svi za kontracepciju a i oni koji znaju je nekada ne koriste. Čak iako po prvi put oboje stupate u seksualne odnose, treba da koristite kontracepciju odnosno zaštitu.

Korišćenje zaštite će ti omogućiti da ako imaš seks sa nekim da ne dođe do zatrudnjivanja. Korišćenje kondoma će pored toga spriječiti prijenos nekih infekcija kao što je hlamidija, gonoreja, sifilis i HIV virusa koji vodi oboljevanju od SIDE.

Postoje različite vrste zaštite. Neke te štite samo od zatrudnjivanja a neke i od spolno prenosivih bolesti. Neke od vrsta zaštite su: kontraceptivne tablete, kondomi, pilula za “dan poslije”. Više o samim vrstama zaštite i načinima kako se koriste možeš da pročitaš u dijelu - Kontracepcija.

Ako imaš bilo kakve nedoumice u vezi sa nabavljanjem zaštite ili načinom za korišćenje neke možeš nas pozvati na broj 080 05 03 05

Facebook