Glas djevojčica i djevojaka o mentalnom zdravlju

Problemi mentalnog zdravlja koji se javljaju u period adolescencije imaju veliki uticaj i posljedice na osobu kako u adolescenciji tako i u odrasloj dobi u smislu blagostanja i funkcionisanja u oblasti zdravlja, ali i drugih aspekata života osoba. (Schlack, R., Peerenboom, N., Neuperdt, L., Junker, S., & Beyer, A. K, 2021)

Različita istraživanja (WHO, 2021; Campbell, Olympia LK, David Bann, and Praveetha Patalay, 2021) pokazuje da mentalno blagostanje opada kako djeca rastu, pri čemu su djevojčice više izložene riziku od lošijeg mentalnog zdravlja u odnosu na dječake. Podaci Svjetske zdravstvene organizacije (2021) pokazuju da svaki četvrti adolescent izjavljuje da se osjeća nervozno, razdražljivo ili ima poteškoća da zaspi barem jednom sedmično.

Ista organizacija, navodi da oko polovine dugotrajnih mentalnih poremećaja počinje prije 14. godine, što ukazuje na važnost ulaganja u identifikaciju, prevenciju, ali i tretman poremećaja adolescenata.

Međutim, često se dešava da se mentalni problemi adolescenata zanemaruju od strane odraslih osoba, ne shvataju ozbiljno, a njihova osjećanja se odbacuju kao nevažna ili kao nešto prolazno. Na ovaj način ne uvažavaju se njihove potrebe i osjećanja, ali i mogućnosti da aktivno učestvuju u donošenju odluka i pronalaženju rješenja koja se tiču upravo njih.

U cilju identifikacije i boljeg razumijevanja potreba i problema adolescentkinja iz oblasti mentalnog zdravlja, u saradnji sa organizacijom Unicef BiH sproveli smo konsultacija sa djevojčicama uzrasta od 12 do 19 godina iz 9 opština s područja Bosne i Hercegovine. Informacije dobijene kroz konsultacije korištene su kako bi se adolescentkinjama približile psihosocijalne usluge, ali i kako bi se ojačali kapaciteti organizacija i ustanova koje se bave pružanjem psihosocijalnih usluga.

Sa vama dijelimo izvještaj u kojem možete da pročitate šta adolescentkinje podrazumijevaju pod psihičkim problemima, ali o tome šta misle o stručnim licima i o načinima postupanja stručnih lica unutar institucija. Na kraju se nalaze i njihove preporuke o načinima unaprjeđenja mentalnog zdravlja.

 

Preuzmi PDF

Pročitaj još

No Content Available