Politika zaštite privatnosti podataka

Plavi telefon preduzime određene sigurnosne mjere sa ciljem očuvanja bezbjednosti informacija koje su nam dostupne o korisnicima naših usluga.

Privatnost svake osobe koja posjeti našu web stranicu i koristi naše usluge nam je veoma važna te iz tog razloga želimo da budete upoznati s načinom na koji prikupljamo, koristimo i dijelimo podatke koje su nam dostupne o vama.

Svaka osoba zaposlena unutar Plavog telefona se Politikom o zaštiti povjerljivosti informacija korisnika obavezuje da ne smije otkrivati i širiti bilo kakve povjerljive podatke van Plavog telefona osim u situacija kada zakon to zahtjeva od nas. Više o tome možete pročitati u odjeljku o Povjerljivosti.

Prihvatanjem naše Politike privatnosti potvrđujete da ste saglasni da se vaši podaci koriste na način opisan u ovoj Politici. Ukoliko se Politika privatnosti promijeni, izmijenjeni tekst Politike ćemo objaviti na ovoj stranici.

Šta su lični podaci?

Lični podatak je bilo kakav podatak ili informacija na osnovu kojeg bi se mogao utvrditi vaš identitet. Može da se odnosi na ime i prezime, adresu stanovanja, datum rođenja, ali isto tako i na zdravstveno stanje, državljanstvo, nacionalno ili etničko porijeklo, i slično.

Koji podaci o vama su nam dostupni?

Prilikom korištenja naših usluga (telefon, chat, društvene mreže – Fejsbuk i Instagram) o vama su nam dostupni sljedeći podaci:

 • Domen i IP adresa  uređaja putem kojeg nam se javljate;
 • Vrstu browser-a i operativnog sistema pomoću kojeg pristupate našem sajtu;
 • Vrijeme pristupa i dužina posjete;
 • Stranice koje posjećujete;
 • Ukoliko posjetite naš web sajt sa nekog drugog sajta, adresu tog sajta;
 • Ime i prezime, adresa i mjesto stanovanja – samo u situacijama kada odlučite da putem nas anonimno prijavite sumnju na nasilje;
 • Broj telefona putem kojeg nas pozivate  i
 • Informacije o vama koje su dostupne na vašem profilu na društvenim mrežama – samo u situacijama kada nam pošaljete poruku putem društvenih mreža Plavog telefona

Dijeljenje ličnih podataka sa trećim osobama

Podatke koju su nam dostupni o vama uvijek ćemo nastojati da zaštitimo i pristup njima imaće samo osobe koje su zaposlene na Plavom telefonu. Međutim, postoje situacije u kojima ćemo vaše podatke morati podijeliti s nadležnim institucijama kako bismo vam pomogli i postupili u vašem najboljem interesu.

Vaše podatke ćemo podijeliti samo onda kada:

 • vi to tražite od nas;
 • kažete da je vaš ili nečiji drugi život u opasnosti;
 • kažete nam da životno ugrožavaš drugu osobu;
 • podijelite sa nama da neko zlostavlja drugo dijete, a ono to ne može nekome reći ili ne razumije šta mu se dešava;
 • uznemiravate savjetnike Plavog telefona ili na bilo koji drugi način onemogućavate adekvatno funkcionisanje linije (širenje netačnih informacija o usluzi, blokade, upadanje i krađa podataka..)
 • policija ili sud od nas zahtijevaju da sa njima podijelimo Informacije.

 

Više informacija o tome kada kršimo pravilo povjerljivost možete pročitati na… 

Način čuvanja ličnih podataka

Plavi telefon preduzima odgovarajuće mjere zaštite kako bi se osigurala sigurnost i privatnost ličnih podataka koje prikupljamo i pohranjujemo o korisnicima naših usluga. Lični podaci koji se prikupljaju putem usluge Plavi telefon pohranjuju se na sigurnim serverima koja nisu dostupna javnosti i kojima pristup imaju samo zaposlenima osobama. 

Takođe, svi podaci i informacije u štampanom obliku se čuvaju zaključani i na takav način da pristup ima samo ovlašteno osoblje Plavog telefona.

Poveznice s drugim stranicama

Na veb sajtu Plavog telefona mogu se nalaziti linkovi koji vode ka drugim web lokacijama kojima Plavi telefon ne upravlja. Iako nastojimo da osiguramo da se radi o sigurnim poveznicama, ne možemo kontrolisati kako navedene web stranice prikupljaju informacije ili šta rade s njima. Ako ne znate koje podatke web stranica prikuplja, važno je da pročitate i njihovu politiku privatnost te s opreznošću pristupite istraživanju navedene stranice.

Kako nas možete kontaktirati

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi sa ovom Politikom privatnosti, načinom funkcionisanja naših usluga i vebsajtom, možete nas kontaktirati putem mejla info@novageneracija.org ili nas pozvati na broj 051/923-270.

Izmjene politike privatnosti

Sve promjene politike privatnosti će postati važeće onog trenutka kada budu objavljene na našoj veb stranici. Ukoliko nastaviš da koristiš našeg usluge nakon izmjena, to će značiti da prihvataš sve izvršene promjene. Iz tog razloga, važno je da periodično posjećuješ ovu stranicu radi upoznavanja sa trenutno važećom Politikom privatnosti.