POVJERLJIVOST

Poverljivost znači da nećemo nikome reći o onome što nam ti kažeš o sebi. Želimo da znaš da se možeš osjećati opušteno i sigurno da razgovaraš sa nama, znajući da niko izvan Plavog telefona neće saznati ništa o tome što ti kažeš.

DA LI MORAM DA KAŽEM SVOJE IME?

Ako želiš da kontaktiramo nekoga (centar za socijalni rad, hitnu pomoć, policiju, školu..) kako bismo ih upoznali sa onim što ti se dešava, moraćeš da nam kažeš i ime i prezime i još neke informacije o sebi. Primjer ove situacije je ako želiš da prijaviš nasilje nad sobom od strane neke druge osobe. U ovoj situaciji nećemo u prijavi da napišemo da ti prijavljuješ nasilje, ali moramo napisati informacije o onome nad kim se nasilje vrši tj. u tom slučaju informacije o tebi.

ŠTA ĆE SE DOGODITI AKO KAŽEM SVOJE IME?

Neće se dogoditi ništa strašno, kao i ako odlučiš da nam ne kažeš svoje ime uopšte. Treba da znaš da nam možeš reći o sebi i samo onoliko koliko želiš.
Ako misliš da ćeš ponovo nazvati Plavi telefon, može da bude od pomoći da nam kažeš svoje lično ime, bez prezimena ili neko ime koje izmisliš kako bismo lakše našli zabilješke o tome o čemu smo razgovarali prethodnih puta i bolje razumjeli kompletnu situaciju u kojoj se nalaziš.

DA LI SE POZIVI SNIMAJU?

Pozivi upućeni Plavom telefonu se NE snimaju.

KO NA PLAVOM TELEFONU ZNA O ONOME ŠTO PRIČAMO U TOKU POZIVA?

Nakon svakog razgovora savjetnik će zapisati osnovne informacije o tvojoj situaciji i razgovoru, kako je tekao razgovor i šta ste se dogovorili. Zabilješke su dostupne isključivo savjetnicima na Plavom telefonu i niko, ko ne radi na Plavom telefonu, ne može da ih vidi. Zabilješke postoje kako bi svi savjetnici bili upućeni u tvoju situaciju, te da ne moraš sve iz početka objašnjavati ako ponovo nazoveš.

HOĆE LI NEKO SA PLAVOG TELEFONA ISPRIČATI DRUGIMA O NAŠEM RAZGOVORU?

Na Plavom telefonu postoji potpuna povjerljivost podataka. To znači da za tvoj poziv i ono o čemu razgovaraš sa savjetnikom neće niko saznati. Savjetnici Plavog telefona su potpisali ugovor o neiznošenju podataka, što znači da nikada nikome neće pričati o pozivima i razgovorima sa Plavog telefona. Čak i onda kada savjetnici odu sa Plavog telefona i počnu da rade na drugim mjestima – oni neće iznijeti nijednu informaciju sa Plavog telefona!

SITUACIJE KAD POVJERLJIVOST PRESTAJE DA VAŽI

Plavi telefon će jedino morati odreagovati u sljedećim situacijama:

  • ako ti to tražiš od nas
  • ako verujemo da je tvoj život ili život nekoga drugog u opasnosti
  • ako nam kažeš da ozbiljno povrjeđuješ drugu osobu

 

Mi ćemo morati obavijestiti nekoga (centar za socijalni rad, hitnu pomoć, policiju, školu…) ako osjetimo da se radi o hitnoj situaciji, ali ćemo prvo pokušati da pričamo sa tobom o tome – dajući ti onoliko kontrole koliko je to moguće.
Kršenje poverljivosti informacija o mladoj osobi nije nešto što Plavi telefon radi lako i to se dešava u izuzetno rijetkim situacijama. Mi ćemo uvijek dobro i pažljivo promisliti o ovoj opciji, prije nego odlučimo da nekoga kontaktiramo. Važno je da znaš da je Plavi telefon tu zbog tebe i da ćemo dati sve od sebe da ti pružimo svu moguću podršku u teškim trenucima.