USLOVI KORIŠTENJA USLUGA

Na ovoj stranici su opisani uslovi pod kojima ti pružamo usluge kada stupiš u kontakt s nama – bilo putem telefona, chat ili mejl savjetovanja ili korištenjem naše veb stranice. Uslovi korištenja su napravljeni da bolje razumiješ svoje prava i obaveza prilikom korištenja naših usluga.

Molimo te da detaljno pročitaš Uslove korištenja koji su navedeni u nastavku jer samim pristupom našoj veb stranici i našim uslugama podrazumijeva se da si u potpunosti saglasan/-na sa uslovima korištenja.

Korištenjem usluge Plavi telefon, pristaješ na sljedeće uslove:

 • Pozivi prema Plavom telefonu nisu definisani kao pozivi u hitnim slučajevima. To znači da usluga neće uvijek biti dostupna te da se može dogoditi da korisnici neće moći pristupiti usluzi zbog održavanja sistema ili u slučajevima neradnih dana.
 • Savjetnici neće tražiti da kažeš svoje ime i prezime ili druge lične podatke kao uslov za pružanje pomoći i podrške. To znači da će ti pružiti pomoć i podršku čak i ako ne želiš podijeliti podatke o sebi. (O informacijama koje su nam dostupne o tebi može na pročitaš više u odjeljku Politika privatnosti).
 • Korisnici nemaju mogućnost da traže određenog savjetnika sa kojim žele da razgovaraju, osim u situacijama kada drugačije nije dogovoreno.  
 • Usluga je dostupna svoj djeci, mladim osobama kao i odraslim osobama koje žele da razgovaraju o djeci te ne postoji ograničenje za njeno korištenje. Međutim, naša preporuka je da uslugu ne koristiš više puta u toku dana kako bismo te ohrabrili da nastaviš s preduzimanjem radnji i koraka u svom svakodnevnom životu.
 • Razgovori vremenski nisu ograničeni, ali ukoliko savjetnik procjeni da je u najboljem interesu korisnika da se razgovor završi, savjetnik je dužan da o tome pravovremeno obavijesti korisnika i da ga informiše o mogućnostima daljnje komunikacije i dostupnosti podrške u zajednici.
 • Korisnici usluga moraju poštovati dostojanstvo savjetnika, te nije dozvoljeno njihovo zlostavljanje ili vrijeđanje.
 • Informacije o problemu s kojim se suočavaš i kako to utiče na tebe mogu da se koriste za informisanje javnosti, partnera i donatora o načinu rada Plavog telefona. Prilikom dijeljenja tvoje priče biće poštovana tvoja anonimnost te neće biti navedene bilo kakve informacije na osnovu kojih bi se mogao otkriti tvoj identitet. Važno nam je da znaš da ukoliko ne želiš da podijelimo tvoju priču, slobodno možeš da to naglasiš u toku razgovora sa savjetnicima ili da nam pošalješ zahtjev putem mejla plavitelefonchat@gmail.com.

Udruženje Nova generacija neće tolerisati i može prijaviti nadležnim institucijama, svaku osobu koja:

 • koristi usluge Plavog telefona u nezakonite ili zabranjene svrhe;
 • prijeti, maltretira, uznemirava ili na bilo koji drugi način neprimjereno postupa prema savjetnicima;
 • učestvuje u ponašanjima koja ograničavaju ili sprječavaju bilo čije korištenje usluga Plavog telefona (korištenje uslugu u svrhu za koju nije namjenjena, širenje neistinih informacija, onemogućavanje rada sajta i drušvenih mreža te krađa podataka);
 • na drugi način pokušava da ometa pravilan rad usluge

Vlasništvo sadržaja

Internet sajt i svi tekstovi, logotipi, fotografije, video i ostali materijal na ovom internet sajtu su autorsko pravo ili vlasništvo Udruženja „Nova generacija“, ili su na internet sajt postavljeni uz dozvolu vlasnika ili ovlašćenog nosioca prava. Korištenje navednog sadržaja bez pisane dozvole vlasnika sadržaja je strogo zabranjeno.

KOLAČIĆI

Kako bi internet stranica radila ispravno i kako bismo unaprijedili svoje usluge, koristimo kolačiće. 

Kolačići su mali dijelovi podataka koji nam pružaju mogućnost prepoznavanja i pamćenja korisnika. Putem pretraživača pohranjuju se na hard disku računara, tabletu ili mobilnom uređaju. Neki kolačići koje koristimo neophodni su za pravilno funkcionisanje veb-sajta, a drugi se koriste za prikupljanje informacija o korišćenju veb-sajta (statistika), kako bismo mogli da unaprijedimo tvoje pretraživanje. Važno je da znate da nam kolačići ni na koji način ne daje pristup vašem računaru ili bilo kojim informacijama o vama, osim podataka koje odlučite podijeliti s nama.

Korištenjem ove internetske stranice pristajete na korištenje kolačića, čijim blokiranjem i dalje možete pregledavati stranicu, no neke njezine mogućnosti neće biti funkcionalne.