Seksom se naziva spolni odnos između partnera sa ciljem reprodukcije i seksualnog zadovoljstva. Seks i sve teme vezane za njega su i dalje često tabu teme u našem društvu. Seks je shvaćen kao odnos između dvoje ljudi koji su na to pristali vlastitom voljom i željom.

KADA POČETI?

Sve češće se postavlja pitanje kada početi? Koliko god neko mislio da ima tačan odgovor na ovo pitanje, u zabludi je. Najčešće se kao uslov posmatraju godine, ali tvoje godine ne moraju da budu glavni preduslov za stupanje u seksualne odnose jer se svaka osoba razvija drugačije, i psihički i fizički. Nekada se ta granica odnosila na 18 godina i sticanje punoljetstva kada i zakonski preuzimaš odgovornost za svoje postupke i odluke, jer svaki seksualni odnos zahtjeva veliku dozu odgovornosti. Takođe se smatralo da se do 18. godine mlada osoba razvije dovoljno da bi fizički mogla da stupi u seksualne odnose, a da to kasnije nema posljedice na reproduktivne organe i opšte zdravstveno stanje. Međutim, danas kada postoje detaljnije informacije o sazrijevanju reproduktivnih organa granice su se promjenile.

Kada ćeš početi sa seksualnim odnosima zavisi samo od tebe i tvoje psihičke i fizičke spremnosti za seksualni odnos. Napomena: U seksualni odnos djevojčice ne bi trebalo da stupe prije prve menstruacije.

DA LI DA O SEKSU RAZGOVARAM SA NEKIM IZ SVOJE OKOLINE?

Već pri javljanju prve želje za seksom bi bilo dobro da porazgovaraš sa svojim roditeljima ili starateljima, ili sa nekom odraslom osobom od povjerenja.

Često smo puni predrasuda prema našim najbližima, smatramo da nas neće razumjeti, da će nas osuditi, međutim većina roditelja će otvoreno i spremno sa svojim djetetom razgovarati na ovu temu. U razgovoru sa odraslom osobom možeš saznati informacije kako da zaštitiš sebe i svog partnera ili partnerku te dobiti odgovore na pitanja koja te zanimaju, a nemaš način da dođeš do njih. Ako ipak ne možeš o tome da razgovaraš sa roditeljima ili nekom bliskom, odraslom osobom, možeš da pozoveš Plavi telefon i da pitaš sve ono što te zanima.

 TI ODLUČUJEŠ!

Dvoje mladih mogu biti u emotivnoj vezi koja ne uključuje nikakve seksualne odnose. U današnjem vremenu, mladi koji nisu upražnjavali seksualne odnose, često mogu biti predmet ismijavanja u društvu, što ponekad može da izazove određenu nesigurnost i averziju prema samom seksu. Međutim, iako te društvo u neku ruku “pritišće” ne bi trebalo da imaš seksualne odnose samo zbog pritiska vršnjaka, jer to je samo tvoje tijelo, tvoja odluka i tvoj život i ti odlučuješ kada ćeš uraditi nešto, te je vrlo bitno da stojiš iza svoje odluke.

Seksualni čin treba da je dogovor između osoba koje to žele. Razgovaraj sa partnerom ili partnerkom o tome, saslušaj i uvaži ono šta ti ima za reći. Slušanje tuđih emocija i potreba, važan su dio zdrave seksualne veze. Ono što bi trebalo da ti bude jedna od vodilja, ako prvi put stupaš u seksualni odnos, je tvoj osjećaj spremnosti da to učiniš baš sa tom konkretnom osobom, a ne želja da se toj osobi dopadneš i na taj način zadobiješ njenu “ljubav” (naklonost). Sa svojim partnerom ili partnerkom razgovaraj o tome kako zamišljaš kako će sam seks izgledati, o strahovanjima, očekivanjima koja imaš, a nakon samog čina razgovarajte kako je bilo, kako ste se osjećali i fizički i psihički. Razgovor često djeluje oslobađajuće. Dobro je da podijelite, ukoliko to zaista želite, svaku emociju koju ste osjetili prilikom seksualnog odnosa i da razgovarate o vlastitim željama, potrebama i sklonostima, jer takvim razgovorima učvršćujete vaš odnos i doprinosite kvalitetnijim i ugodnijim seksualnim odnosima.

 U REDU JE DA KAŽEŠ NE

Ukoliko u nekom trenutku osjetiš da ne želiš da to uradiš, sasvim je u redu da kažeš STOP.
Imaš uvijek pravo reći NE, pa makar to bilo u trenutku potpunog seksualnog zanosa.
Seks treba da je dobrovoljan i da su obe strane pristale na njega. Na taj način seks će zaista biti nešto u čemu bi trebalo da uživaju oba partnera.

 ČESTO RAZMIŠLJAŠ O SEKSU?

Normalno je da imaš seksualne misli i osećanja, pogotovo tokom puberteta i tinejdžerskog doba kada tvoje tijelo prolazi kroz različite promjene. Može biti zbunjujuće i čudno na početku, ali svakako nije nešto neobično i neuobičajeno. Tvoji osjećaji će se umiriti nakon nekog vremena kad se tvoje tijelo navikne na promjene. Više o ovoj temi možeš da saznaš na stranicama Pubertet kod djevojčica i Pubertet kod dječaka.

 IMAŠ STRAH OD STUPANJA U SEKSUALNI ODNOS?

Sasvim je normalno brinuti se kad je prvi seksualni odnos u pitanju, jer to zaista jeste veliki korak koji trebaš da napraviš. Važno je čvrsto stajati iza donesene odluke, kakva god ona bila. Ukoliko osjećaš nesigurnost u vezi sa tim da li želiš da imaš seks ili ne sa nekim i ako se osjećaš neprijatno u vezi sa tim da stupiš u seksualni odnos, onda to vjerovatno znači da nije pravo vrijeme za tebe. Evo nekih pogrešnih razloga za stupanje u seksualni odnos:

  • Misliš da će ti pomoći da se osjećaš odraslo
  • Tvoje društvo se hvali sa tim da su već imali seksualni odnos, a ti ne želiš da budeš izuzetak
  • Brine te šta će se dogoditi ako odbiješ
  • Neko vrši pritisak na tebe da to uradiš
  • Samo želiš nekoga da te voli

 ŠTA JE TO KONTRACEPCIJA I DA LI BI TREBALO DA JE KORISTIM?

Kontracepcija se koristi za opisivanje različitih načina sprječavanja trudnoće ili spolno prenosivih infekcija. Kontracepciju ili zaštitu treba koristiti čak i kad oba partnera po prvi put stupaju u seksualne odnose. Upotreba kondoma će pored toga spriječiti prijenos nekih infekcija kao što je hlamidija, gonoreja, sifilis i HIV virusa koji vodi obolijevanju od SIDE.

Postoje različite vrste zaštite. Neke te štite samo od zatrudnjivanja, a neke i od spolno prenosivih bolesti. Neke od vrsta zaštite su: kontraceptivne tablete, kondomi, pilula za “dan poslije”. Više o samim vrstama zaštite i načinima kako se koriste možeš da pročitaš na stranici Kontracepcija. Ako imaš bilo kakve nedoumice u vezi sa nabavljanjem kontracepcije ili načinom upotrebe možeš nas pozvati na broj 080 05 03 05 ili nam poslati mejl.