Porodica je mjesto gdje bi trebalo da se osjećamo voljeno i zaštićeno i gdje možemo iskazati svoje misli i osjećanja bez osuđivanja. Ali, to nije uvijek tako. U nekim porodicama se dešava da jedan roditelj vrijeđa, udara, zastrašuje, maltretira, ponižava ili kontroliše drugog roditelja. Često se dešava da dijete gleda ili sluša nasilna ponašanje i to predstavlja nasilje u porodici. Nasilje u porodici je zastrašujuće i uznemirujuće za svako dijete.

KAKO DA ZNAM DA SE U MOJOJ PORODICI DEŠAVA NASILJE?

Ukoliko jedan roditelj

• Vrijeđa, zastrašuje, prijeti ili udara drugog roditelja;
• Zabranjuje mu da se viđa sa prijateljima ili drugim članovima porodice;
• Ne dozvoljava mu da radi i uzima mu novac;
• Ili ga seksualno zlostavlja onda je riječ o porodičnom nasilju.

Kada prisustvuješ svađama i nasilju između svojih roditelja, onda je to i nasilje prema tebi, čak i onda kada roditelji nisu direktno nasilni prema tebi.

KAKO SE MOGU OSJEĆATI KADA SE RODITELJI SVAĐAJU ILI POVRJEĐUJU?

Većina djece se osjeća uznemireno kada vide ili čuju roditelje da se svađaju. Ponekad svađe između roditelja dovedu do toga da djeca zaplaču, osjećaju bolove u stomaku što može otežati njihovo spavanje ili učenje. Vikanje, vrijeđanje i udaranje mogu dovesti do toga da se osjećaš tužno, uplašeno ili nesigurno. Možeš da osjećaš i ljutnju, zbunjenost, bespomoćnost. Takođe, možeš se osjećati zabrinuto da ćeš biti u nevolji ili da će se tvoja porodica raspasti ukoliko kažeš nekome za to što se dešava između tvojih roditelja. Ali, važno je da znaš da je u redu potražiti pomoć kada nam je ona potrebna.

DA LI JE MOJA KRIVICA AKO SE MOJI RODITELJI SVAĐAJU?

Ponekad djeca mogu da osjećaju krivicu kada se roditelji posvađaju, pogotovo ukoliko svađa ima bilo kakve veze sa njima. Možeš da pomisliš: ,,Ako promijenim ¬svoje ponašanje ili uradim nešto bolje, roditelji se više neće svađati“. Ali, to i nije baš tako. Čak i da promijeniš ponašanje, roditelji će i dalje imati nesuglasica. Možda oko novca, kućnih obaveza ili nečega drugog. Tako da je važno da zapamtiš da ti nikada nisi kriv/a za ponašanje svojih roditelja i da ne možeš da utičeš na to kako će se oni ponašati.

DA LI MOGU SPRIJEČITI RODITELJE DA SE SVAĐAJU?

Niko ne može natjerati drugu osobu da nešto uradi ili da promjeni svoje ponašanje – što znači da ti ne možeš spriječiti svoje roditelje da se svađaju ukoliko oni sami to ne žele. Ali, možeš da potražiš pomoć i podršku ili da razgovaraš sa roditeljima o tome kako se ti osjećaš zbog njihovih svađa i ponašanja i šta želiš da se promijeni. Ponekad oni nisu svjesni da se ti osjećaš uznemireno zbog njihovog ponašanja. Ali, važno je da sačekaš da se oni smire i prestanu da se svađaju kako te ne bi povrijedili. Takođe, ako smatraš da tvoji roditelji neće dobro reagovati kada im kažeš kako se osjećaš, onda bi bilo bolje da se obratiš nekoj drugoj osobi u koju imaš povjerenja.

ŠTA DA RADIM KADA RODITELJI POVRJEĐUJU JEDNO DRUGO?

• Jedna od stvari koju možeš da uradiš jeste da se skloniš na neko sigurno mjesto odnosno da napustiš prostoriju u kojoj se roditelji svađaju ili povređuju jedno drugo. Nemoj se miješati u sukob kako te ne bi povrijedili. U tim trenucima možeš da se posvetiš stvarima koje će ti pomoći da se osjećaš bolje kao što je npr. slušanje muzika, crtanje, čitanje i slično.

• Ukoliko je to moguće, otiđi do komšije, prijatelja ili člana porodice u koga imaš povjerenja. Možeš im se obratiti za pomoć i pitati ih da dođeš do njih ukoliko stvari kod kuće izmaknu kontrolni i ne osjećaš se sigurno. Takođe, možeš pronaći i neko drugo mjesto kao što je park, biblioteka ili igralište gdje možeš otići kada se osjećaš uznemireno.

• Potraži pomoć i podršku odrasle osobe u koju imaš povjerenja. To može biti neki član porodice, učitelj, nastavnik, pedagog/psiholog u školi ili policajac.

• Takođe, putem Plavog telefona možeš anonimno prijaviti nasilje koje se dešava između tvojih roditelja. Plavi telefon je tu za tebe, rado ćemo te saslušati i pomoći ti da riješiš problem koji imaš.