Ako te neko konstantno ponižava, vrijeđa, viče na tebe, podcjenjuje, verbalno napada, okrivljuje ili čini tako da se osjećaš veoma neprijatno, radi se o emocionalnom zlostavljanju. To je pogrešno, čak i ako ti to neko ne čini namjerno. Može te izložiti stresu, stvoriti osjećaj straha i uznemirenosti.

ŠTA JE EMOCIONALNO ZLOSTAVLJANJE?

Emocionalno zlostavljanje se dešava kada se neka osoba redovno odnosi ružno prema tebi. To može biti neko koga ti voliš, neko ko se brine o tebi ili neko sa kime često provodiš vrijeme. Možda ćeš se naći u situaciji u kojoj brineš da li ćeš uspjeti da zadovoljiš sve potrebe ili zahtjeve te osobe, kao i to da tu osobu što duže zadržiš u dobrom raspoloženju.

Emocionalno zlostavljanje je kad te neko:

 • naziva raznim pogrdnim imenima, konstantno galami na tebe
 • ponižava te ili ti kaže kako nisi dovoljno dobra osoba
 • ignoriše te ili te isključuje iz raznih aktivnosti
 • kaže ti nešto ili uradi nešto zbog čega se osjećaš neprijatno
 • odguruje te od sebe ili čini tako da se ne osjećaš dijelom svoje porodice
 • pokušava te kontrolisati ili vrši pritisak na tebe
 • tretira te drugačije od tvojih sestara ili braće
 • dovodi te u nezgodne i opasne situacije
 • ponaša se agresivno i nasilno prema drugim članovima tvoje porodice, a tebe tjera da svjedočiš tome
 • ne dozvoljava ti da imaš prijatelje.

ŠTA MOŽEŠ DA URADIŠ AKO TE NEKO EMOCIONALNO ZLOSTAVLJA?

Možeš da kažeš nekome
Ako neko vrši emocionalno nasilje nad tobom, moglo bi ti pomoći da kažeš nekome šta ti se dešava. Ako imaš neku odraslu osobu od povjerenja možeš da se njoj obratiš. Možeš da nazoveš Plavi telefon na 080 05 03 05. Nama je stalo do tebe i želimo da te saslušamo i pomognemo ti da prebrodiš situaciju u kojoj se nalaziš.

Možeš da napišeš pismo
Ako ti je teško da pričaš o tome, možeš da napišeš pismo odrasloj osobi kojoj vjeruješ i da joj napišeš šta je to što proživljavaš i kako se osjećaš i da joj daš pismo. Možeš i u pismu da tražiš da ti odgovori na isti način, ako ti je u tom momentu taj način prihvatljiviji. Možeš i da napišeš imejl Plavom telefonu.

Možeš da vodiš „dnevnik“ o nasilju
Možeš da vodiš „dnevnik“, snimajući ili zapisujući šta i kada se dogodilo i onda da to pokažeš odrasloj osobi kojoj vjeruješ. Osoba koja vrši nasilje može da bude prijatelj, roditelj, član porodice, nastavnik ili neko drugi.

Možeš da kontaktiraš Centar za socijalni rad
Centar za socijalni rad je institucija zadužena za pomoć osobama koje se nalaze u manje i više teškim životnim situacijama kao što je nasilje, siromaštvo, bolest, razvod, gubitak roditelja i slično. Osobe koje rade u Centru za socijalni rad mogu pomoći da se neka osoba odvoji od nasilne osobe sa kojom je do tada živjela, da pruža novčanu i sličnu pomoć, da pomažu prilikom razvoda, da saslušaju tvoju stranu priče i da te zaštite na najbolji mogući način. Oni nisu dio Plavog telefona. Neka djeca (ili odrasli) odluče da kontaktiraju Centar za socijalni rad kako bi pomogli sebi ili svojoj porodici. Ako razmišljaš o tome da kontaktiraš Centar za socijalni rad možeš to ti da uradiš ili možeš da nazoveš Plavi telefon da saznaš više o tome kako ti oni mogu pomoći. Ako želiš i Plavi telefon može da uputi poziv Centru za socijalni rad u tvoje ime ili anonimno.

KO MOŽE DA VRŠI EMOCIONALNO ZLOSTAVLJANJE?

Emocionalno zlostavljanje mogu vršiti:

 • roditelji ili staratelji
 • braća i sestre
 • drugi članovi tvoje porodice ili familije
 • osobe tvog uzrasta, prijatelji, drugari ili drugarice iz razreda, momak ili djevojka
 • osobe sa kojom provodiš dio svog vremena, npr. učitelji, nastavnici

Nekada je teško prepoznati da li te neko emocionalno zlostavlja. Ako misliš da se nad tobom vrši emocionalno nasilje možeš da pozoveš Plavi telefon.

DA LI JE MOJA KRIVICA ŠTO SE NADA MNOM VRŠI EMOCIONALNO NASILJE?

NE. Niko nema prava da te emocionalno zlostavlja. Ponekad će se osoba koja vrši emocionalno nasilje nad tobom potruditi da ti dokaže kako je to zapravo tvoja krivica. Tako će ujedno pokušati da te spriječi da potražiš pomoć. Ti ne treba da trpiš zlostavljanje koje se vrši nad tobom. Osoba koja te zlostavlja je ta koja treba da promijeni ponašanje prema tebi.

Ponekad osobe koje pričaju sa savjetnicima Plavog telefona nisu ni svjesni da se nad njima zapravo vrši emocionalno nasilje i da je to pogrešno. To je možda zato što su oni navikli na tu vrstu ponašanja i njima to djeluje normalno. Ti zaslužuješ da se prema tebi ophode sa poštovanjem!